Alla inlägg den 9 juli 2008

Av Sjöström - 9 juli 2008 21:13

I alla våra gemensamma bostäder har vi haft vägghängt diskställ. Och det vill vi gärna ha nu också. Men hittills har vi gått bet... Vi har nämligen ett finfint fönster över diskbänken, vilket innebär att vi har knappt 30 cm till vårt förfogande. Någon som har sett en lösning som inte kräver mer höjd än så?



Av Sjöström - 9 juli 2008 15:27

Har vi visat nån bild på värmecentralen ännu? Här är en iallafall. Eftersom vi inte har fish-eye-vidvinkelobjektiv till vår kamera blir detlite snett perspektiv.


Till vänster står Ackumulatortanken som rymmer 750 liter vatten. Den kopplar ihop alla delar i den vattenburna delen av värmesystemet:

- Solfångare styrning och drivpaket syns längst till vänster, vätskan värmer tankens vatten via en 9 meters kopparslinga i botten av tanken.

- Vattenmantlad kamin kommer in i tanken via 28mm kopparrören långt uppe+nere. Shuntningen mellan tanken och kaminen sköts med en "Termovar" som sitter nära kaminen och en termostatstyrd cirkulationspump

- Elpatroner för backupvärme

- Golvvärme tas via bivalentshunten ovanpå tanken - automatiken inte monterad ännu

- Tappvarmvatten tas via en 25 meters kopparslinga i tanken


Två olika expansionskärl behövs. Ett för solkretsen och ett för vattenkretsen.


Till höger står FTX-aggregatatet som ventilerar huset. De fyra kanalerna är friskluft in, tillluft till rummen, frånluft från rummen och avluft ut.


Med denna uppställning krävs drygt 1,5 kvm golvyta förutom plats att röra sig omkring grejerna.

Ca 100*115 cm för tanken och ca 50*85 cm för ventilationen.

Ovido - Quiz & Flashcards