Alla inlägg den 17 januari 2008

Av Sjöström - 17 januari 2008 23:52

Idag läste vi av elmätaren för att se hur mycket ström det gått åt under bygget. Egentligen var det ganska precis som vi räknat med men det svider ändå. Men man kan ju inte räkna med att huset är speciellt energisnålt innan fönstrena sitter i ordentligt :-) Vi var tvungna att köra byggfläktarna redan från slutet av oktober medan vi putsade inomhus. Sista fönstret satt inte förrän en månad senare. Isoleringen på övervåningen var klar först i december. När fläkten går på full fart drar den 9kW. Enkel matematik ger att den kostar över 200 kronor per dygn! Det är fortfarande flera ställen som måste drevas men det är väsentligt bättre nu.

Av Sjöström - 17 januari 2008 22:51

Vi ska ha vattenburen golvvärme på övervåningen också. De flesta (om inte alla) husleverantörer vi pratat med har i sitt koncept att det är golvvärme nere i betonggrunden men på ovanvåningen vill de ha radiatorer. Det finns flera bra lösningar på hur man lägger vattenburen golvvärme på ett träbjälklag.


Vår rörläggare föreslog att vi ska lägga glespanel på bjälklaget för att ge utrymme för värmeslingorna. Det är betydligt billigare material än spårade spånskivor eller spårad frigolit som man annars skulle använda.


Vår lösning blir lite udda för byggarna villa absolut ha dit en spångolv innan glesen för att snabbt ha något att kliva på. Således lägger vi istället glesen ovanpå spånskivan istället. För att sprida värmen över hela golvet lägger man en aluminimplåt kring ledningen. Det ska gå bra att lägga parkettgolv direkt på plåtarna.


Wirsbo/Uponor har en broschyr som beskriver ett antal olika principer för hur vattenburen golvvärme kan läggas (både på betong och träbjälklag).

Ovido - Quiz & Flashcards