Alla inlägg under november 2007

Av Sjöström - 8 november 2007 13:12

Gårdagen ägnades får vår egen del åt planering av bygget framöver. En jättelik tidslinje och massor av postit-lappar. Telefonsamtal och bokning/beställning av tjänster och varor.


På bygget så är det fortfarande puts invändigt som står på agendan. Det torkar lite långsammare än de hade hoppats, men de tror fortfarande att det ska vara färdigputsat på bottenvåningen innan veckan är slut.


Vi hoppas att frontspisen snart blir färdigbyggd, så att vi kan få huset ordentligt tätt. Det har varit lite knixigt med konstruktionen, men nu har byggaren alla uppgifter som behövs så vi förväntar oss att det tar tag i projektet snarast.

Av Sjöström - 4 november 2007 20:14

Den här helgen har svärfar och jag jobbat med att sätta upp solfångarna. Vi har jobbat ca 5+6 timmar effektiv tid. Monteringsinstruktionerna vållade oss en del huvudbry. Vi tycker inte att måtten stämmer riktigt, eller så är medleverarade bärläkt något i minsta laget. Efter två omgångar gör-om-gör-rätt fick vi iallafall till det riktigt bra.


Kortfattat går det till så här:

Första steget är att spika upp extra bärläkt mellan läkten för takpannorna.

I läkten skruvas alu-plåtar som blir väderskydd kring solfångarna istället för takpannorna. Plåtarna fixeras med en monteringsvinkel som också håller själva solfångaren på plats. När monteringsdelarna sitter uppe så lägger man solpanelen på monteringsvinklarna och fixerar dem med bricka och mutter.


Vi hann med att sätta alla fyra monteringsdelarna och tre av själva panelerna innan det blev mörkt idag. När den sista panelen kommit upp så ska ledningar och tempgivare dras för att kunna få in värmen i huset också. innan systemet är igångkört ligger en skyddsplast över själva panelen. Den skyddar både mot mekaniskt påverkan och mot solen eftersom panelen kan bli väldigt varm om solen lyser på utan att det finns nån vätska som cirkulerar i systemet.



Av Sjöström - 1 november 2007 21:45

Calle tog en tur förbi bygget tidigare ikväll. De har putsat vidare inomhus, så idag har det inte varit några revolutionerande nyheter. Men putsen tar tid, så det är bra att det går vidare.

Ovido - Quiz & Flashcards